Balıkesir’in özellikleri nelerdir?
Balıkesir’in bir denizi olması nedeniyle deniz turizmi gelişmiştir. Marmara bölgesi veya Ege Denizi’ndeki kıyı alanları ve adalar en önemli turizm merkezleridir. Burada çeşitli plajlar ve oteller bulunmaktadır. İl, 1970’lerde Türkiye’nin önde gelen turizm bölgesi haline gelmiştir.
Balıkesir hangi coğrafi bölgededir?
Balıkesir, Kuzeybatı Anadolu’da yer almaktadır. Çoğunluğu Güney Marmara bölgesinde olmasına rağmen, hem Marmara bölgesinde hem de Ege bölgesinde toprakları vardır.
Balıkesir’de hangi iklim tipi görülür?
Balıkesir’de aynı anda üç iklim tipi görülür. Ege kıyılarında Akdeniz iklimi, Marmara kıyılarında Karadeniz iklimi, iç kesimlerde ise karasal iklim görülür.
Balıkesir bitki örtüsü nedir?
Yüzölçümünün yüzde 30’u (650.000 hektar) ormanlıktır. Ormanlar özellikle Dursunbey, Sındırgı, Edremit, Burhaniye ve Balya bölgelerinde yoğundur. İlin yüzölçümünün yüzde 32’si mera ve çayırdır. Yüzde 23’ü tarıma elverişlidir. Bunun yüzde 15’i zeytinlikler, sebze bahçeleri ve meyve bahçeleridir.
Balıkesir’in doğal güzellikleri nelerdir?
Kaz Dağları 258. Dağlar. … Sarımsaklı Plajı 346. Plajlar. … 3. Kazdağı Milli Parkı 101. Ormanlar. … Değirmenboğazı Tabiat Parkı Tabiat ve Yaban Hayatı Alanları. … Suçıktı Mesire Yeri Parkları. … Kuşcenneti Milli Parkları. Sarımsaklı Tabiat Parkı Tabiat ve Yaban Hayatı Bölgeleri.
Balıkesir neyi ile ünlüdür?
Balıkesir zeytin ve zeytinyağı üretimiyle ünlüdür.
Balıkesir’in eski adı nedir?
Bu bölgenin antik çağlardaki adı MYSİA’dır. Eyaletin adının nereden geldiğine dair çeşitli rivayetler vardır. Bir rivayete göre Paleo Kastro’dan (Eski Hisar), bir rivayete göre Bal-ı Kesr’den (Bol Bal) ve bir rivayete göre de Pers devlet adamı Balı-Kisra’nın isminden veya Balak-Hisar veya Balık-Hisar’dan gelmektedir.
Balıkesir hangi ilden ayrıldı?
Karesi Vilayeti, tüm sancakların il haline getirildiği 1923 yılında kuruldu. 1926 yılında vilayetin adı Balıkesir oldu.
Balıkesir’in en büyük ilçesi hangisidir?
İlçe nüfusunu da anlatan Binici, şu bilgileri verdi: “Balıkesir’in ilçelerine bakıldığında en büyük ilçe 176 bin 377 kişilik nüfusuyla Karesi ilçesi olurken, ikinci sırada 175 bin 017 kişiyle Altıeylül, üçüncü sırada 149 bin 469 kişiyle Bandırma, dördüncü sırada 144 bin 995 kişiyle Bandırma yer alıyor. Beşinci sırada 72 bin 927 kişiyle Edremit, altıncı sırada 68 bin 457 kişiyle Gönen yer alıyor…
Balıkesir’de en çok ne yetişir?
TÜİK 2022 verilerine göre; zeytin ve zeytinyağı ilimiz ekonomisinde önemli bir yer tutmaktadır. İlimizde 849.191 dekar alanda 261.859 ton zeytin üretilmektedir. Yani; 27.151 ton üretimle mandalina, 12.290 ton üretimle elma, 9.585 ton üretimle üzüm ve 4.
Balıkesir geçim kaynakları nelerdir?
Balıkesir ekonomisi esas olarak tarım ve hayvancılığa dayanmaktadır. Sanayi genel olarak tarıma dayalı bir sanayi ve doğal kaynakların işlenmesine doğru gelişmiştir. Odak noktası tarımsal ürünlerin (sebze, meyve), beyaz ve kırmızı etin, zeytin ve zeytinyağının, süt ve süt ürünlerinin üretimidir.
Balıkesir’de hangi göl var?
Manyas-Kuş Gölü Manyas-Kuş Gölü, idari olarak Balıkesir ilinin Bandırma ilçesi sınırları içerisinde yer alan tektonik bir göldür. Göl, Marmara Denizi’nin güneyinde Uludağ ile Biga Yarımadası arasındaki bir çöküntü alanında yer almaktadır.
Balıkesir’in özelliği nedir?
Balıkesir’in Geleceği: BOR Balıkesir İli, ülkemizin en önemli metalojenik bölgelerinden biri olan Kuzeybatı Anadolu Bölgesi’nde yer almakta olup, metalik mineralizasyon, enerji hammaddeleri ve özellikle endüstriyel hammadde kaynakları açısından ülkemiz madencilik sektörü ve dış ticaretinde önemli yer tutan yataklara sahiptir.
Balıkesir kışın nasıl olur?
Kışlar genellikle ılık ve yağışlı, yazlar sıcak ve kuraktır. En sıcak aylarda gölgedeki sıcaklık 30.35 dereceyi geçmez ve soğuk günlerde -5 derecedir. Ortalama sıcaklık + 20 derecedir. Ortalama nem 65 °C’dir ve atmosfer basıncı 740 ile 770 °C arasında değişir.
Balıkesir’de hangi ağaçlar yetişir?
Ormanın büyük bir kısmı karaçam ve kızılçam, kayın, gürgen, meşe, söğüt, tamarisk, çınar ve zeytinliklerden oluşmaktadır. Bu ağaç türlerinin yanı sıra Kaz Dağları’nda Kazdağı köknarı, Susurluk, Kepsut, Bandırma ve Gönen çevresinde ise kayın, gürgen ve meşe türleri bulunmaktadır.
Balıkesir denince akla ne gelir?
Balıkesir denince akla ilk gelenler; Kazdağları Milli Parkı, Manyas Kuş Cenneti, Ayvalık Tostu, Susurluk Ayranı; her şehir gibi kendine özgü meşhur lezzetleri (ZEYTİNYAĞI VE TÜREVLERİ, MAFİŞ TATLISI, HÖŞMERİM, KARALUT SUYU) ve zengin el sanatları (BÖREKÇİLİK VE KİL YAPIMI…) vardır.
Balıkesir’in en önemli geçim kaynağı nedir?
İlimizin başlıca gelir kaynağının tarım ve tarımsal sanayi olduğu görülmektedir. Tarımın ekonomik faaliyetlerdeki payı yaklaşık %49, sanayi ve hizmet sektörünün payı ise yaklaşık %51’dir. Manyas, Gönen, Balıkesir, Edremit, Havran ve Burhaniye ovaları tarımsal üretim açısından önemli bir yer tutmaktadır.
Balıkesir nasıl bir şehirdir?
Geniş bir alana sahip olan Balıkesir; turizm, tarım ve hayvancılık açısından gelişmiş bir şehirdir. Karayolu dahil olmak üzere çeşitli yollarla ulaşılabilen Balıkesir, gelişmiş altyapısıyla öne çıkmaktadır. Şehre otobüs, uçak, gemi ve özel tren yolculuklarıyla ulaşabilirsiniz.
Balıkesir’in insanı nasıl olur?
Balıkesir halkı sıcakkanlı, şefkatli, samimi ve misafirperverdir. “Balıkesir’i kelimelerle anlatmak çok zordur çünkü Balıkesir birçok açıdan öne çıkan bir şehirdir” dedi.